2022

Utställning på KIKA

Separatutställning på Galleri KIKA i Karlstad. Pandemin var i slutskedet och antalet besökare var begränsat till 8 inne i lokalen samtidigt. Insläpp i en dörr och utsläpp i en annan. Och utanför på trottoaren hälsades besökare välkomna med något gott att dricka. Utställningen blev välbesökt.

Kristinehamn

Ett nytt collage med hus i Kristinehamn börjar nu bli klart att tryckas i mars. Brickor, vykort och bildtryck med de mest kända byggnaderna i staden. Jag har gått omkring med kusin Margareta som guide och lärt mig mycket om staden vid Vänern som var en viktig utskeppningsort för järn från gruvorna, ut till stora världen via Göteborg. 

Gerlesborg

Målarkurs i april på Gerlesborgsskolan i Bohuslän med Hertha Hansson. Vi blandade färger och prövade oss fram med stora hela former, där en spackelskrapa fungerar bättre än pensel. Färg mötte färg i spännande drag. Lager på lager där transparensen bildar mellanlager som överraskar. Hertha målar mest i olja där genomskinligheten fungerar bättre. Vi arbetade med akryl på kursen, och det kräver en hel del utspädningsmedium för att bli bra. Intressant kurs!

Vistelsestipendium i aten

Jag reste till Grekland i maj tack vare ett stipendium från Sveriges Författarförbund som innebar två veckors boende och flygbiljett till Ariane Wahlgrens hus i Aten. Där fick jag tid att skriva och teckna på takterrassen med utsikt över Akropolis. En tidig värmebölja gjorde att promenaderna blev långsamma med flera vätskepauser. 

KRUT 20 år

Konstrundan i Ulvsbytrakten firade 20 år och jag fick äran att invigningstala när KRUT öppnade som brukligt vid pingst. Grete Lindström och jag var med och startade konstrundan och vi hänger fortfarande med. Jag saknar min ateljé vid prästgården men mina målningar i Åstorps Gård Handelsträdgård trivs minst lika bra bland blommor och blader.

Poesidagar på Öland

I juli blev vi påfyllda med poesi på Öland. Lennart Sjögren i Byxelkrok var årets mottagare av Tranströmer-priset och Erik Bergqvist, uppväxt i Ulvsby, framförde hyllningstalet i Sjögrens Lada. Erik sitter i priskommittén. Poesidagarna fortsatte på södra Öland med Anna Rydstedt-dagarna där flera poeter medverkade och ett nytt stipendium delades ut. Fantastiskt att poesin lever och frodas och förnyas. 

Eksjö på duk

För andra gången deltog vi i konstdagarna ”Eksjö på duk”. Två målardagar och en utställningsdag. Både Kicki och jag ställde ut våra målningar som vi gjort bland trähus och små torg i den fina staden Eksjö. Vi tränar oss på att måla medan folk står och tittar på. I år var det också stor musikfest; Eksjö Tattoo med blåsorkestrar från 8 länder. Konsert på torget och spel på gator och och pubar. 

Fägringar på Tällerud

Årets sommarutställning i juli på Alsters Hembygdsgård, Tällerud, hade temat Fägringar. Vi förknippar ordet med naturen och skönheten i den skira sommargrönskan. Och många fagra målningar prydde rummen i hembygdsgården. Grete Lindström och jag samsades om en vägg på övervåningen. Grete för dagen klädd i en byxdress som hon sytt själv. Sömnad är ett av hennes nya uttryckssätt. 

Rottneros

När allting blommar är Rottneros park en oas i alla regnbågens färger. Vi utforskade alla vinklar och vrår i parken med kamera och skissblock medan barnbarnet gick en teaterkurs i Berättarladan på Västanå Teater. Årets föreställning EN SAGA OM EN SAGA blev ännu en stor framgång med utsålda föreställningar hela sommaren. 

Skåne i augusti

Sveriges sydligaste udde, Smygehuk, visade sin vackra sida när vi reste omkring i Skåne i slutet av sommaren. Österlen är vackert men det har regnat för lite och skördarna blev ganska magra i år. De stora skördetröskorna rullar fram dag som natt. Allt blir större. Små gårdar finns nästan inga kvar. Men vackert är det i det böljande landskapet i söder.

Grövelsjön

Det blev en tur med husbilen i september norrut längs Klarälven, in i Norge, till Trysil och vidare upp mot Idre och fram till Grövelsjön där vägen slutar. Där i myrarna finns källan där Klarälven börjar sin långa resa ner genom sjön Femunden och Trysilälva för att passera gränsen och bli Klarälven och rinna söderut till Vänern. Jag ville göra den här resan uppströms för att upptäcka både Älven och Livets början. Det blir en utställning och en bok under 2023.

Höstsalongen

Årets Höstsalong hölls på Värmlands Museum i oktober. Utställningen var hårt jurerad och ett ganska litet antal konstnärer fick delta med högst två verk var. Glädjande kom en av mina målningar med och hängningen var mycket välgjord och lättöverskådlig. Annika Eriksdotter var en av stipendiaterna. Mycket folk kom till vernissagen och fick se en stor variation bland konstverken. Höstsalongen är verkligen en stor konstfest för Värmland.

Litteraturstipendium

I samband med årets Bokfestival i Karlstad så tilldelades jag ett litteraturstipendium av Region Värmland. Vi var flera som mottog stipendier och Erik Bergqvist utsågs till Årets Värmlandsförfattare för sin diktargärning. Bokfestivalen drog en stor publik och samlade många utställare och föredragshållare som framträdde på fem olika scener. Jag önskar att jag kunde dela mig i flera gestalter så att jag kunde lyssna på så många intressanta röster som deltar på bokmässan. 

Utställning i Eksjö

Eksjö konstförening arrangerade utställning med mina målningar på Eksjö Museum i december. Välbesökt och trevlig vernissage med nya bekantskaper och gamla kända ansikten. Det är ju detta som är så givande med en utställning att man möter människor från alla håll. En av besökarna var teckningslärare som gått nästan samtidigt som jag på Gerlesborgsskolan i Stockholm i mitten på 70-talet. Vi pratade gamla lärare och vad som hände efter konstutbildningen.